About

Suomeksi

ANNI KINNUNEN

Anni Kinnunen (s. 1978 Oulussa) on kuvataiteilija, jonka valokuva ajattelulla on kiinnostavuutta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Kinnunen ei ole lainkaan välineensä orja. Hän hakee ilmaisulleen ja viestilleen parhaat mahdolliset kertomisen keinot ja teos voi taipua valokuvaksi, videoksi, installaatioksi tai jopa veistokseksi. Kinnusen teokset muodostavat laajoja sarjallisia kokonaisuuksia, joiden parissa hän voi työskennellä vuosia.

Vaikka taiteilija esiintyy kuvissaan itse, ne eivät ole omakuvia. Kuvien hahmot edustavat ihmistä roolileikeissään, heijastavat aikamme tunnelmia ja taiteilijan mielialoja. Kinnunen käyttää vartaloaan osana työskentelymetodiaan, jossa keho ja sen muisti muotoutuvat osaksi teoksia. Kuvissa nähtävä liike syntyy taiteilijan kehon liikkeiden kautta, tuoden samalla sattuman mahdollisuuden huolella valmisteltuihin kuvaustilanteisiin.

Kuvaustilanteet ovat aitoja eikä kuvakäsittelyohjelmalla rakennettuja, vaikka onnistuvatkin välttämään luonnollisuutta imitoivan kuvaston niin totaalisesti, että hänen kuviaan ei pidettäisi koskaan totena. Voikin kysyä ovatko taiteilijan kuviinsa maalailemat epätodelliset näkymät loppujen lopuksi realistisempia kuin nykyinen ajatusmaailmamme. Kuraattori, galleristi Veikko Halmetoja kutsuu osuvasti Anni Kinnusen teoksia suomalaisessa kuvataiteessa ainutlaatuiseksi sekoitukseksi muovia ja metsää.

Kinnusen ensimmäinen yksityisnäyttely esitettiin Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2005. Hänen töitä on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mukaan lukien Saksa, Tanska, Islanti, Luxemburg, Slovenia, Italia, Japani, Kiina, Venäjä, Kanada ja Yhdysvallat. Kansallisesti hän on ollut esillä useissa valtakunnallisesti merkittävissä näyttelyissä kuten Nuoret–näyttelyssä Helsingin taidehallissa (2009), Mäntän kuvataideviikoilla (2013, 2018) ja Pohjois Suomen biennaali Lumipalloefektissä (2012, 2014, 2016). Kinnusen teoksista on julkaistu kaksi valokuvataide kirjaa (2007, 2013) ja hänen teoksia on muun muassa Oulun taidemuseon, Tampereen kaupungin ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.

ARTIKKELIT | ARTICLES

2002

METSÄN TYTTÖ, MIELINEITO, YÖN TYTTÖ, HÄMÄRÄN NEITO
Elina Vieru | amanuenssi, Oulun taidemuseo

FOREST GIRL, FAVOURITE MAIDEN, GIRL OF NIGHT, MAIDEN OF THE DUSK
Elina Vieru | Curator of Oulu Museum of Art

2018

THE GREAT ESCAPE
Veikko Halmetoja | kuraattori ja galleristi, joka on aiemmin työskennellyt kuvataidekriitikkona

THE GREAT ESCAPE
Veikko Halmetoja | a curator, gallerist and former art critic


2023

MITÄ HÄN TEKEE? MIHIN ME OLEMME MATKALLA?
Jyrki Siukonen | KuT, kuvataiteilija ja vapaa tutkija

WHAT IS SHE DOING? WHERE ARE WE GOING?
Jyrki Siukonen | PhD Fine Arts, a visual artist and independent researcher

 

PAKOON TODELLISUUTTA
Veikko Halmetoja | kuraattori ja galleristi, joka on aiemmin työskennellyt kuvataidekriitikkona

ESCAPING REALITY
Veikko Halmetoja | a curator, gallerist and former art critic

ANNI KINNUNEN
Lives and works in Oulu, Finland

+ 358 405944133
annikinnunen@gmail.com

Represented by
GALLERY HALMETOJA
Helsinki | Finland
www.galleryhalmetoja.com

AV-ARKKIav-arkki.fi/artists/anni-kinnunen/